Abonneren  Inloggen

Coalitiepartijen: btw op kranten en tijdschriften van 9 naar 21 procent

17 mei 2024

De coalitiepartijen zijn in het Hoofdlijnenakkoord overeengekomen de btw op zowel gedrukte als digitale dagbladen en tijdschriften te verhogen van 9 naar 21%, zo meldt brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NDP Nieuwsmedia. ‘Als dit plan doorgaat, zal het onvermijdelijk reorganisaties bij nieuwsbedrijven tot gevolg hebben’, zegt Herman Wolswinkel, directeur van NDP Nieuwsmedia.

In het Hoofdlijnenakkoord is te lezen dat het lage btw-tarief voor culturele goederen en diensten wordt afgeschaft. De belastingverhoging zou zo’n 300 miljoen moeten opleveren. ‘Dagbladen ondergaan een moeilijke transitie naar een digitale toekomst. Deze voorgenomen btw-verhoging maakt journalistiek voor de burger veel duurder en daarmee voor velen minder toegankelijk. Daarmee zetten de coalitiepartijen ook de pluriformiteit van het journalistieke landschap op het spel’, aldus Wolswinkel in een reactie.

‘Volstrekt onverantwoord’

Binnen Europa zou Nederland, na Bulgarije, het tweede land worden waar het hoge btw-tarief geldt voor dagbladen. In een bericht op haar website geeft de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) aan ‘onprettig verrast te zijn door de inhoud van het coalitieakkoord’. De NVJ vindt het plan om de btw op dagbladen te verhogen ‘volstrekt onverantwoord’. ‘De maatregel heeft een forse negatieve impact op de belangrijke publieke functie die private media vervullen. Hiermee doet Nederland precies het omgekeerde van wat de rest van Europa doet. In België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gelden juist het btw-nultarief, iets waar de NVJ al jarenlang voor pleit. Juist het stimuleren van journalistiek zou op zijn plaats zijn in een tijd waarin techbedrijven het publiek overstelpen met non-informatie. Het is dan ook een ondoordachte maatregel die een negatieve impact heeft op de journalistieke slagkracht vanuit de private mediabedrijven en daarmee op de kwaliteit van de journalistiek.’

Het Hoofdlijnenakkoord en de Budgettaire bijlage zijn hier te lezen.

Bronnen: NPD Nieuwsmedia en NVJ.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief