Abonneren  Inloggen

De essentiële verschuiving naar ‘Connected Automation’

16 mei 2024

Partnerbericht uit PRINTmatters Drupa Essentials

Het landschap van de printindustrie heeft sinds de laatste Drupa een grondige transformatie ondergaan. In het kielzog van de COVID-19 pandemie zijn de bestaande uitdagingen toegenomen, met stijgende grondstof- en energieprijzen tegenover steeds lagere prijsverwachtingen van klanten. Daarnaast hebben verstoringen in de toeleveringsketen de erosie van marges verergerd. Te midden van deze veranderingen heeft er een significante verschuiving plaatsgevonden naar online aankopen van drukwerk, verder aangewakkerd door de e-commerce boom tijdens de pandemie.

Jarenlang werd het internet gezien als een bedreiging voor de grafische industrie, omdat gevreesd werd dat het de traditionele communicatiemethoden zou verdringen en de marges zou uithollen. In de huidige platform-economie biedt het internet echter een kans voor traditionele drukkers om zich aan te passen en te gedijen. Maar alleen een online aanwezigheid is niet genoeg. Succesvolle online drukkerijen vereisen een strategische aanpak die digitale verkoopkanalen integreert met datagestuurde productieprocessen.

Online drukkerijen hebben te maken met hevige prijsconcurrentie en de uitdaging om loyale klanten aan te trekken in een markt waar prijsvergelijking hoogtij viert. Het gebruik van print-API’s of online printplatforms van derden kan echter extra verkoopkanalen bieden. Om winstgevend te blijven, zijn echter voortdurende technologische verbeteringen nodig om de productieprocessen af te stemmen op de eisen van online verkoopmodellen.

‘Connected automation’

Maak kennis met ‘connected automation’: geconnecteerde automatisering optimaliseert informatiesystemen en organisatorische processen, bevordert naadloze communicatie en stroomlijnt activiteiten van concept tot levering. Deze benadering overstijgt individuele tools of workflows en omvat het hele productieproces.

In de kern is connected automation gebaseerd op twee componenten: connectoren en geautomatiseerde systemen. Connectoren zorgen voor interoperabiliteit tussen voorheen ongelijksoortige softwareprogramma’s, terwijl geautomatiseerde systemen acties uitvoeren op basis van vooraf gedefinieerde scenario’s of gegevensanalyse, waardoor handmatige interventie tot een minimum wordt beperkt. De voordelen van connected automation gaan verder dan operationele efficiëntie en verbeteren de klantervaring. Door een 360° beeld van het klanttraject mogelijk te maken, kunnen drukkers verbeterpunten identificeren en toegevoegde waarde en diensten leveren om klanten te behouden en marges te verbeteren.

Floreren in een snel veranderend landschap

Neem een praktisch voorbeeld van connected automation in actie: een drukkerij implementeerde geautomatiseerde processen voor bestandscontrole en -correctie, waardoor grafisch ontwerpers werden ontlast van alledaagse taken en middelen werden herverdeeld om een interne creatieve studio op te zetten. Hierdoor werd niet alleen het dienstenaanbod van het bedrijf verbeterd, maar ook de tevredenheid van de werknemers.

Vooruitkijkend naar Drupa 2028 zien we dat drukkers die connected automation hebben omarmd en zich hebben aangepast aan de veranderende markteisen, floreren in een snel veranderend landschap. Maar voor degenen die zich verzetten tegen verandering, zou 2024 wel eens het einde van een tijdperk kunnen betekenen. Terwijl de printindustrie zich blijft ontwikkelen, blijft connected automation essentieel om concurrerend te blijven en groei te stimuleren in het digitale tijdperk.

Lees meer over hoe drukkerijen als Solopress een verbetering van 76% in productiviteit zagen sinds 2019.

Bezoek Four Pees tijdens Drupa 2024: Hal 7, Stand F06


Wat kun je op Drupa verwachten en wat mag je niet missen? Vraag de gratis PRINTmatters Drupa-special aan!