Abonneren  Inloggen

Geostick is samen met HP klaar voor een tweede eeuw

14 mei 2024

Het 100-jarige Geostick voegde recentelijk de nieuwe HP Indigo 200K-pers toe aan het Digital Printing Center in Uithoorn. Hij wordt gebruikt voor label printing en het bedrukken van flexibele verpakkingen. Hoe deze pers aansluit op de bedrijfsstrategie bespraken we met Cees en Tom Schouten van Geostick en Onno Schiltkamp van HP.

Cees en Tom vormen als operationeel directeur en operationeel manager de dagelijkse leiding bij Geostick; Onno is salesmanager HP Indigo, en voor Nederland en België. We spreken hen in het Digital Printing Center van Geostick. Daar werd in oktober 2023 de HP Indigo 200K in gebruik genomen, als eerste in Europa.

Dat is volgens Cees geen toeval: ‘Al sinds de aankoop in 2006 van een eerste Indigopers zijn wij – als HP Indigo bèta- partner – bij grote HP-ontwikkelingen betrokken. Op deze manier kunnen wij snel over de nieuwste HP digitale druktechnologie beschikken. Dat past binnen ons streven naar voorsprong door techniek. Sterker nog: als voorzitter van Dscoop, het internationale gebruikersplatform van HP Indigo, met 1.500 betrokken afnemers, ontdek ik vroegtijdig wat er in de R&D-keuken van HP Indigo borrelt en pruttelt. Wat ik daar nu waarneem, geeft mij de overtuiging dat de digitalisering van druktechnologie in de markten van de labels en verpakkingen binnen 5 jaar versnelt.’

De HP Indigo 200K-pers

Wat klanten van Geostick eisen

Tom omschrijft de samenwerking met HP Indigo als een partnerschap waarin beide partijen elkaar scherp houden. ‘Wij analyseren bijvoorbeeld samen met HP, in maandelijkse meetings, onze productie op de HP Indigopersen. Uit elke bijeenkomst kan een actieplan met verbeterpunten voortkomen. Als Geostick gaan wij ook zo om met onze klanten. Zij vragen vooral om korte levertijden en duurzaamheid. Etiketten en verpakkingen die duurzaam zijn geproduceerd, en die na gebruik recyclebaar of composteerbaar zijn. Daaruit is onze visie “Wij geven duurzaamheid inhoud” voortgekomen.’

Optimale duurzaamheid en flexibiliteit

De opmars van het digitale drukken binnen Geostick sluit op die visie aan. Eind 2021 kwam het Digital Printing Center gereed, met daarin momenteel één inkjetprinter, acht HP Indigo 6K-persen en één HP Indigo 200K-pers. Onno Schiltkamp (HP) over de 200K, die tijdens drupa 2024 te zien zal zijn: ‘Deze machine verbruikt 25% minder energie dan de twee HP-persen die hij bij Geostick in één keer heeft vervangen. Hij is ontwikkeld voor de markt van flexibele verpakkingen, maar je kunt er ook labels mee bedrukken. Dat is de kracht van Indigo door de jaren heen: dat je machines koopt die flexibel inzetbaar zijn voor verschillende printtoepassingen. Je hebt dan nooit een lock-in: een situatie waarin je bij minder werk vastzit, zoals bij machines die maar één kunstje beheersen.’

200K: hogere output per operator

Momenteel wordt de 200K bij Geostick voor 80% gebruikt voor de productie van zelfklevende etiketten, voornamelijk in de verfindustrie, terwijl de overige 20% wordt gebruikt voor flexibele verpakkingen, met name sachets voor bloemenzaad. Maar Geostick verwacht dankzij de 200K veel nieuwe marktvraag vanuit de flexibele verpakkingen naar zich toe te trekken. Naast het lage energiegebruik zijn er andere voordelen, aldus Cees: ‘Deze machine is bij ons vanaf dag 1 30% sneller en 45% productiever gebleken. En door allerlei nieuwe features en automatisering is hij zo gemakkelijk bedienbaar dat wij meer output uit dezelfde operator halen.’

Alle labels om de Flexa-verfblikken zijn afkomstig van Geostick.

Uitstekende kleurvastheid

Ook afdrukkwaliteit was belangrijk bij de keuze voor de 200K Indigopers. Voor Geostick is het duidelijk dat HP Indigo digitale druktechnologie nog altijd superieure afdrukkwaliteit met zich meebrengt. Tom: ‘Wij zijn heel groot in de verfindustrie. Steeds meer AKZO-fabrieken bestellen bij Geostick de grote etiketten die om hun verfblikken zitten. De productie daarvan verloopt ideaal op de 200K. Ik heb de Indigo-technologie sowieso nodig vanwege de kleuraccuraatheid. Wij drukken labels voor duizenden Flexa-verfkleuren binnen een Delta E <2-afwijking ten opzichte van de originele verfkleur. Bovendien zijn de Indigo-machines heel stabiel. Een vijfliter-etiket printen met de ene Indigo-machine of, van dezelfde kleur, een éénliter-etiket afdrukken met een andere Indigo- machine, dat maakt niets uit. Qua stabiliteit binnen die grote kleurenrange is HP Indigo echt leidend.’

Alle seinen op groen

Geostick gaat de tweede eeuw met vertrouwen tegemoet, zo besluit Cees Schouten: ‘Wij richten ons op verdere schaalvergroting door overnames, en op productverbreding richting de flexibele verpakkingen. Op productieniveau zetten wij in op nog meer duurzaamheid, automatisering en ook robotisering.’ Het structurele partnerschap met HP Indigo wordt voortgezet, want ook HP blijft zich ontwikkelen, zo verzekert Onno Schiltkamp: ‘HP als multinational ziet dat industrial print een groeimarkt is. Daarom blijven de benodigde R&D-budgetten beschikbaar die ons in staat stellen om nieuwe producten en oplossingen voor bedrijven als Geostick te ontwikkelen.’

Geostick produceert de labels voor de blikken met Hammerite Metaallak van producent AkzoNobel.

100 jaar Geostick

Op 8 november viert Geostick het 100-jarig bestaan. Een aanvraag voor de toevoeging van het predikaat Koninklijke loopt. Ooit in Bussum door Pieter Berveling opgericht als Gooische Emaille Platen Industrie (GEPI), werd de productie van zelfklevende etiketten na WOII de kernactiviteit. In 1963 verhuisde het bedrijf naar Uithoorn, waar het in 1975 verder ging als Geostick. Sinds 2004 heeft Geostick diverse labelproducenten overgenomen. In 2023 bedroeg de jaaromzet 68,6 miljoen euro. Geostick beschikt momenteel over 3 productielocaties: 2 in Uithoorn en 1 in het Gelderse Heumen. Inmiddels behoren ook bedrukte flexibele verpakkingen tot het portfolio.

De totale productie komt tot stand via 3 technologieën: UV Flexo, inkjet (1 machine) en HP Indigo (9 machines). Als totaalleverancier produceert Geostick niet alleen in opdracht, maar verkoopt het ook machines en oplossingen voor partijen die zelf labels en flexibele verpakkingen produceren. Met de broers Patrick, Ryan en Kevin Berveling is de vierde generatie volledig vertegenwoordigd in het familiebedrijf. Hun vader Peter is eigenaar; Cees Schouten is operationeel directeur. CEO van Geostick is Armand van Huut.

Foto boven: V.l.n.r.: Onno Schiltkamp (HP), Tom en Cees Schouten voor de HP Indigo 200K in het Digital Print Center van Geostick in Uithoorn.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief