Abonneren  Inloggen

Akkoord over voorwaarden mega-deal DS Smith en International Paper

18 april 2024

De raden van bestuur van International Paper en DS Smith Plc hebben overeenstemming bereikt over de voorwaarden van een aanbevolen volledige aandelencombinatie van International Paper met DS Smith.

De bestuurders van DS Smith en International Paper zullen unaniem aanbevelen dat de aandeelhouders vóór stemmen. De combinatie zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 van kracht worden, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de goedkeuring van de aandeelhouders en van regelgevende instanties zoals de Europese Commissie en Amerikaanse autoriteiten.

De productportfolio’s van DS Smith en International Paper zijn volgens de twee bedrijven zeer complementair. Er zou een wereldleider op het gebied van duurzame verpakkingen ontstaan met een sterke positie in groeimarkten. Daarnaast zouden de activiteiten op de Europese markt voor golfkarton worden versterkt.

Begin maart maakte de internationale verpakkings- en papiergroep Mondi een voorgenomen bod bekend van € 6 miljard voor de overname DS Smith. Later die maand werd een voorgenomen bod van International Paper t.w.v. € 6,65 miljard bekendgemaakt. Diverse media, zoals The Guardian, Reuters en Financial Times stelden toen dat het voorgenomen bod van International Paper zou kunnen leiden tot een “biedingen-oorlog”.

Reacties

In een reactie op het akkoord zei Andrew K. Silvernail, CEO-elect van International Paper: ‘Het samenbrengen van de capaciteiten en expertise van beide bedrijven zal een vooraanstaande positie creëren op het gebied van hernieuwbare verpakkingen in heel Europa, terwijl ook de Noord-Amerikaanse activiteiten van International Paper zullen worden versterkt. Ik ben ervan overtuigd dat deze strategische combinatie een unieke en zeer aantrekkelijke kans biedt om enorme aandeelhouderswaarde te creëren. Ik ben ook vastbesloten om met de teams samen te werken om de verwachte synergieën te realiseren, samen met de voortdurende winstverbeteringsinitiatieven binnen de International Paper-portfolio.’

‘De combinatie met International Paper is een aantrekkelijke kans om een ​​werkelijk internationale leider op het gebied van duurzame verpakkingsoplossingen te creëren die goed gepositioneerd is in aantrekkelijke en groeiende markten in Europa en Noord-Amerika. Het combineert twee gefocuste en complementaire bedrijven’, zei Miles Roberts, Group Chief Executive van DS Smith in een reactie. ‘DS Smith is aanzienlijk gegroeid door toewijding aan klanten, focus op innovatie, kwaliteit van de verpakking en een hoog serviceniveau. In een dynamisch duurzaam verpakkingslandschap zal de combinatie onze mondiale propositie aan klanten versterken en kansen creëren voor collega’s. Een opwindende onderneming, die waarde zal genereren voor aandeelhouders. Ik ben trots op alles wat DS Smith tot nu toe heeft bereikt en ben er zeker van dat het bedrijf zal blijven bloeien als onderdeel van een gecombineerde groep met International Paper, dankzij de capaciteiten en voortdurende inzet van onze collega's.’

Memphis en Londen

Volgens een bericht van EUWID Paper & Pulp zal Andrew K. Silvernail CEO worden van het fusiebedrijf en zal Miles Roberts worden aangesteld als consultant om te helpen bij integratiekwesties. Het bedrijf zal een hoofdkantoor zal hebben in Memphis, Tennessee, VS. Er zouden plannen om een ​​EMEA-hoofdkantoor te vestigen op het bestaande hoofdkantoor van DS Smith in Londen.

Bron en foto: DS Smith


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief