Abonneren  Inloggen

Brievenbusnieuws: Uitgevers kijken verwachtingsvol naar Den Haag, en kunnen verspreiders opgelucht ademhalen?

10 november 2023

Je leest het goed, een nieuwe rubriek van PRINTmatters. In ‘Brievenbusnieuws’ neemt Daniël van Iwaarden, kenner van de huis-aan-huis- en postbranche je mee in alle belangrijke ontwikkelingen op het gebied van verspreiding van drukwerk binnen Nederland en zelfs daarbuiten.

Hoopgevend nieuws voor uitgevers van huis-aan-huiskranten

Uitgevers van lokale kranten volgen op dit moment niet alleen het nieuws in de regio, maar kijken ook met veel interesse naar een interessante ontwikkeling in Den Haag. In de Tweede Kamer is dinsdag 25 oktober namelijk een motie aangenomen om onderzoek te doen naar bredere inzet van financiering van lokale media.

Op dit moment is het zo dat alleen de regionale omroepen worden gesteund door het Rijk, maar als het kabinet net als een kamermeerderheid vindt dat deze steun breder getrokken moet worden, dan zou het zomaar kunnen zijn dat lokale huis-aan-huiskranten, net als regionale dagbladen, een bijdrage mogen verwachten ter ondersteuning van hun journalistieke activiteiten.

Zover is het vandaag nog niet: de motie roept op tot onderzoek en pas medio 2024 zal de kamer hierover geïnformeerd worden. De motie is ingediend op initiatief van Pim van Strien van de VVD en is mede ondertekend door Nicki Pouw-Verweij van BBB en Lucille Werner van het CDA.

Weer wat ‘ja-sticker’ gemeenten erbij

Of het nu een ja-sticker of een ja-ja-sticker is weet volgens mij niemand. Ze zijn in ieder geval beiden in omloop en folderbezorgers weten wat ermee bedoeld wordt: op dit adres wordt reclame door de brievenbus gewoon gewaardeerd. En er zijn weer een aantal gemeenten bij die dit beleid hanteren. Vanaf oktober is zowel Leeuwarden als Groningen omgezet naar het nieuwe ja-sticker beleid. In Leeuwarden is Spotta ook van start gegaan met InMijnBus, het ‘digitale stickersysteem’.

Andere gemeenten besloten juist om op termijn over te stappen naar dit beleid, zoals de gemeente Middelburg en de gemeente Bergen. Gemeente Súdwest-Fryslân besloot om eerst de (on)mogelijkheden voor invoering te onderzoeken. Toch zijn de ja-sticker gemeenten nog lang niet in de meerderheid, zo bleek toen ik een onderzoekje deed. Het overgrote deel van Nederland, meer dan 275 gemeenten van de ongeveer 350 gemeenten, hanteren gewoon het reguliere stickersysteem met een ja/nee en een nee/nee sticker.

Sommige gemeenten besloten zelfs definitief om niet over te stappen naar een ja-sticker regelgeving. En eigenlijk is dat zo gek nog niet, want in gemeenten waar actief ja-stickers worden geplakt, is het een ratjetoe geworden op de brievenbus. Hier een ja-sticker, daar een ja-ja sticker, verderop weer een nee-nee sticker en ook spot je de ja-nee sticker. Want die laatste twee blijven ook nog gewoon actief als het ja-sticker beleid wordt ingevoerd. Als wij het soms al niet begrijpen, vraag ik me af of het voor de inwoner duidelijker wordt.

Geen landelijke ja-sticker?

Nu we het toch over de ja-sticker hebben: waar in een eerdere versie van het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren nog zwart op wit te lezen viel dat er een landelijke ja-sticker zou moeten komen, is die regel helemaal verdwenen uit het definitieve verkiezingsprogramma voor de a.s. Tweede Kamer Verkiezingen op 22 november 2023. Verspreiders die hiervan op de hoogte waren kunnen dus weer rustig ademhalen.

Maandelijks schrijft Daniël van Iwaarden voor PRINTmatters in Brievenbusnieuws over het laatste nieuws uit de post- en huis-aan-huisbranche. Daniël is medeoprichter van Verspreiden.com, een onafhankelijk verspreidplatform voor huis-aan-huisverspreiding en Direct-Mail. Hij volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Reageren? Dat kan per e-mail naar dvaniwaarden@trainews.nl.


Geen nieuws missen?

Ontvang iedere week de PRINTmatters Nieuwsbrief