Abonneren  Inloggen

KVGO Young Management programma: ‘Als ondernemers kunnen we van elkaar leren’

17 mei 2023

Tijdens de kick-off van het Young Management programma van het KVGO in februari, kwamen ruim 20 jonge ondernemers en leidinggevenden in de grafimediabranche bijeen. Zij gingen in Blue City in Rotterdam met elkaar in gesprek over de invulling van het programma en de meerwaarde van dit netwerk. PRINTmatters sprak met een aantal van hen, waaronder Jeika Bredewold van Bredewold Communicatievormgevers.

De hele grafimediasector is aan sterke veranderingen onderhevig. Jonge ondernemers en managers moeten zich goed oriënteren om onderbouwde keuzes te kunnen maken. Daarom nam het KVGO het initiatief om een Young Management programma op te tuigen. Zo wil de brancheorganisatie ervoor zorgen dat hun jonge leden – de toekomst van de sector – de beste ondernemers (kunnen) zijn. De meer dan 20 deelnemers werden geïnspireerd door Arie Hooimeijer, oprichter van PaperInnovator. Hij hield een boeiend betoog over de circulariteit van papier en de innovaties die op dit moment ingevoerd worden. Daarna werden de ondernemers uitgedaagd in een sessie over leiderschap.

Brecht Grieten en Dick Naafs, respectievelijk directeur en voorzitter van het KVGO, presenteerden de plannen met dit programma. Zo wil de vereniging de thematische netwerkbijeenkomsten blijven organiseren in 2023. Het initiatief voldoet aan een behoefte. Dat blijkt wel uit de gesprekken met een aantal deelnemers.

Persoonlijke en zakelijke ontwikkeling

Jeika Bredewold is samen met haar man Gerben eigenaar van het 25 man tellende Bredewold Communicatievormgevers in Wezep. Lachend: ‘Ik mocht met mijn leeftijd nog net meedoen!’ Ook zij is enthousiast over het initiatief. ‘Ik geloof dat je als ondernemers van elkaar kunt leren. En dit was een leuke start. Bovendien vind ik ontwikkeling heel belangrijk, persoonlijk en zakelijk. Ik houd van nieuws en inspiratie.’

Achtergrond

Bredewold is van oorsprong een drukkerij. ‘Wij hebben de onderneming de afgelopen 10 jaar opgeschoven naar voren in de keten en hebben ons doorontwikkeld tot een fullservice communicatiebureau. Ik kom eigenlijk uit het vastgoed, maar ben van het communicatievak gaan houden, zeker van print. Daar geloof ik echt in, in een welkom offline moment.’

Jeika Bredewold: ‘Innovatie en inspiratie krijg je via zo’n programma als dit’

Reden voor deelname

Op de vraag of andere jonge ondernemers ook mee zouden moeten doen, is Bredewold duidelijk. ‘Het is absoluut waardevol om met jonge collega-ondernemers in contact te komen. Tijdens de sessies bleek dat je met elkaar zaken kunt delen. Daarnaast was de bijeenkomst innovatief en out of the box. Daar word ik blij van. Algemene managementzaken haal je in je “gewone” omgeving halen, maar innovatie en inspiratie krijg je via zo’n programma. En omdat het zo’n diverse groep is, weet ik zeker dat je ook interessante informatie krijgt door bijvoorbeeld bij elkaar te gaan kijken. Misschien is dat een generatieverschil. Vroeger had je overal drukkerijen en was iedereen je concurrent. Nu zijn mensen opener, we geloven in onze eigen kracht en zien alleen conculega’s.’

De toekomst

De groei in personeel zit logischerwijze in het communicatietraject met activiteiten als vormgeving, online communicatie en websites bouwen. ‘We hebben net weer een creatief iemand aangenomen. Die koos mede voor ons omdat we als grafisch bedrijf zo’n goede cao met een mooie pensioenregeling hebben. Het mag best gezegd worden dat het in de grafimediabranche allemaal goed geregeld is. En als ik een vraag heb over personeelszaken dan bel ik het KVGO en helpen ze mij. Een lidmaatschap is nodig en met dit programma haal je er nog wat extra’s uit.’

PRINTmatters sprak ook met Arjen Bareman van de TekstBeeld Groep (zijn verhaal lees je hier) en met Eric Roos van de Toekomst. Zijn ervaringen met het Young Management Programma delen we binnenkort.

KVGO Young Management programma

Geïnteresseerden tot 45 jaar die eigenaar/directeur, bedrijfsopvolger of leidinggevende zijn van een lid van KVGO, kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor deze netwerkbijeenkomsten, via 020-543 56 78 of info@kvgo.nl.

Ledenvergadering KVGO

KVGO organiseert op 30 mei een ledenvergadering. Aanmelden kan via: 020 543 56 78 of info@kvgo.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het KVGO.

Tekst: Robbert Delfos


PRINTmatters magazine in de bus ontvangen?

Neem een proefabonnement