Abonneren  Inloggen

Rokjesdag, mag dat nog?

16 mei 2023

Tijden veranderen. Werd ik in de jaren 80 en 90 nog op straat nagefloten als ik in een rokje op straat liep, tegenwoordig loop je als fluiter het risico van MeToo-beschuldiging. Begrijp me niet verkeerd, dergelijke ‘vrijheden’ inperken is helaas noodzakelijk gebleken. Zelfs op sportscholen voelen (voornamelijk) vrouwen zich niet prettig meer, door starende ogen en opmerkingen van mede (mannelijke) sportgenoten. Waar ligt de grens op het werk?, schrijft Eva Bouwman-van Gelder, Adviseur bij Dienstencentrum.

Leg afspraken vast

‘Ook bij bedrijven is het belangrijk om zaken helder vast te leggen om zo die grens te bepalen. Voor de duidelijkheid, maar vooral ter bescherming van je werknemers. Nafluiten of naroepen kan heel verschillend worden ervaren. Zelf zou ik me gevleid voelen. Maar mijn (volwassen) dochters kijken daar anders tegenaan en vinden dat helemaal niet zo leuk. Vooral niet in het donker of in de sportschool. Dan voelt het ongemakkelijk of zelfs bedreigend. En dus: grensoverschrijdend en ongewenst. Dat is waar het hier om gaat.

Hoe dan?

Maar hoe leg je afspraken vast over omgaan met – onder andere – ongewenste omgangsvormen? Het meest eenvoudig is een huisreglement opstellen. Je regelt er praktische zaken mee, voor een prettige samenwerking, maar bovenal zorgt het voor duidelijkheid over onduidelijke zaken. Wat mag wel of niet? Wat móet wel of niet? Wanneer ben je verplicht om veiligheidsschoenen te dragen? Waar parkeren we onze auto of fiets? Mag je eten en drinken op kantoor of in de productie? Hoe zit het met pauzes en hoe meld je je ziek? Hoe zit het met thuiswerken en wat gebeurt er als er toch weer een pandemie komt? Wie is de vertrouwenspersoon en wat zijn de spelregels rond (niet) roken, alcohol en medicijnengebruik? Hoe wordt de veiligheid van medewerkers gewaarborgd en hoe worden misstanden gemeld? Bij wie kun je terecht met vragen? Mag de mobiele telefoon privé worden gebruikt tijdens werktijd en is het dragen van korte broeken op warme zomerdagen toegestaan?

Al deze en andere onderwerpen kun je als werkgever vastleggen. Zo voorkom je onnodige vragen, onduidelijkheden of discussies. Het zijn de huisregels waar iedereen op elk niveau binnen de organisatie zich aan dient te houden. Doe je dat niet, dan gelden er corrigerende maatregelen die kunnen variëren van een goed gesprek, een (officiële) waarschuwing, schorsing, uit de functie zetten, overplaatsing of, in het meest extreme geval, ontslag.

Blauwdrukmateriaal 2023

Het Dienstencentrum heeft onlangs een volledig bijgewerkte set blauwdruk materiaal opgeleverd, met handleiding en praktische checklist voor het opstellen van een bedrijfseigen huishoudelijk reglement. Deze nieuwe versie is volledig afgestemd op de nieuwste wet- en regelgeving, Arbo en veiligheid, sluit aan op de Arbo RI&E en kent alle actuele onderwerpen anno 2023 met diverse praktische bijlagen ter ondersteuning.

Gratis checklist

Ontvang nu tijdelijk gratis de praktische Checklist Huishoudelijk Reglement. Deze geeft snel inzicht in wat er al geregeld is en wat er nog mist binnen het reglement van de organisatie. Mail naar info@dienstencentrum.com en vermeld hierbij: Actie gratis Checklist PRINTmatters.

Tot slot. Wat mij betreft mag Rokjesdag blijven. Laten we er een mooi voorjaar van maken, mét elkaar en vooral met respect voor elkaar.’

Meer weten? Neem contact op met Eva Bouwman, adviseur Arbo & HR via e.bouwman@dienstencentrum.com


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van PRINTmatters