Abonneren  Inloggen

Petitie voor behoud Drukkerijmuseum Meppel

24 april 2023

Eerder deze maand werd bekend dat het Drukkerijmuseum in Meppel mogelijk al in juni de deuren zal sluiten als er geen extra financiële steun uit de gemeente of provincie komt. De subsidie is volgens het bestuur al 15 jaar ongewijzigd, terwijl de kosten zijn gestegen en de bezoekersaantallen nog niet op het niveau van voor corona zijn. Inmiddels is een petitie om het museum te behouden al ruim 2.000 keer ondertekend.

Veel mensen hopen dat het museum behouden kan worden. ‘Laat alle grafische bedrijven een donatie doen! Laten we de historie levend houden’, reageerde een lezer op ons eerdere bericht over de op handen zijnde sluiting. ‘Kom op gemeente Meppel! Jullie pretenderen een drukkersstad te zijn! Dus kom op met die steun!’, schreef een ander.

Actieplan

Naar aanleiding van het nieuws over de op handen zijnde sluiting ging het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen in gesprek met het Drukkerijmuseum. Het KVGO roept de gemeente Meppel en de provincie Drenthe op om tegemoet te komen aan de vraag naar meer financiële middelen en samen met het museum een actieplan uit te werken voor de toekomst. Daarnaast kan het museum volgens het KVGO een aanvraag overwegen bij het Goede Doelen Fonds.

Behoud van historie

‘Mijn grafisch hart doet pijn als we zo’n fantastisch museum zouden verliezen. Een museum dat nota bene voornamelijk door vrijwilligers wordt vormgegeven. Het behoud van de historie en ontwikkelingen in de grafische sector vinden wij ontzettend belangrijk. Immers, het is belangrijk voor het besef van het verleden van onze sector. Tegelijkertijd geeft het museum ook betekenis aan de samenleving van nu en de toekomst. Een samenleving waarin het belang van drukwerk cruciaal is’, zegt Dick Naafs, voorzitter van het KVGO.

Petitie

De petitie om het Drukkerijmuseum te behouden is opgestart door Letje van Rhijn uit Hilversum. ‘Mijn vader is vrijwilliger in het museum en doet dat met heel veel passie, net als alle andere vrijwilligers’, legt ze uit in de Meppeler Courant. ‘Ik weet wat het voor ze betekent, maar het is ook gewoon een heel bijzonder museum dat niet verloren mag gaan. Het drukwerk wordt met de opkomende digitale media helemaal geschiedenis. Dit museum houdt die geschiedenis levend.’

Je kunt de petitie hier bekijken en ondertekenen.

Foto: Geheugen van Drenthe


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters