Abonneren  Inloggen

Dode en bijna 100 zieken na zeldzame schimmeluitbraak onder medewerkers papierfabriek Billerud in Michigan

17 april 2023

De papierfabriek van Billerud in Escanaba, Michigan (VS), gaat uit voorzorg tijdelijk dicht nadat één medewerker is overleden en er bijna 100 ziek werden door een infectie veroorzaakt door de Blastomyces-schimmel. Deze schimmel komt voor in delen van Amerika en Canada en groeit o.a. in rottend hout en bladeren. Bij verstoring kan de schimmel zich via de lucht verspreiden. Het inademen van de sporen kan leiden tot een infectie, die zich vervolgens via de longen kan verspreiden door de rest van het lichaam.

‘Hoewel de bron van de infectie niet is vastgesteld en we geen informatie hebben ontvangen van de fabriek, volksgezondheidsfunctionarissen of een van de organisaties die bij het onderzoek assisteren, waaruit blijkt dat een bezoek aan of werken in de fabriek onveilig is, nemen we deze zaak zeer serieus’, zegt Kevin Kuznicki, president van Billerud Noord-Amerika. ‘We volgen de aanbevelingen op van experts bij deze organisaties.’ Die aanbevelingen omvatten o.a. dieptereiniging van drukke plekken in de hele fabriek, het inspecteren van ventilatiesystemen en het vervangen van filters, het testen van verschillende grondstoffen die de fabriek binnenkomen, het uitvoeren van een Health Hazard Evaluation ter plaatse en het aanmoedigen van het gebruik van maskers. ‘Het tijdelijk stilleggen van de fabriek om extra reiniging uit te voeren, is een andere proactieve stap die we nemen’, zegt Kuznicki.

Atypische longonstekingen

In een persbericht verklaart Billerud op 3 maart voor het eerst van de Blastomycose-schimmelinfecties te hebben gehoord nadat lokale gezondheidsinstanties door het plaatselijke ziekenhuis op de hoogte waren gebracht van verschillende atypische longontstekingsinfecties bij medewerkers van de Escanaba Mill. Eerste testen bevestigden dat sommige van deze infecties worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die Blastomycose wordt genoemd. Tot op heden zijn er 21 bevestigde gevallen en 76 waarschijnlijke gevallen van Blastomycose onder de werknemers van Escanaba Mill. Volgens een bericht in The New York Times is één van hen overleden.

Blastomycose

Blastomycose is een ziekte die wordt geassocieerd met een schimmel die groeit in vochtige grond en ontbindend materiaal zoals hout en bladeren die bij verstoring in de lucht kunnen komen. Deze infecties zijn zeldzaam en de meeste mensen die blastomyces inademen, worden niet ziek. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention in Amerika is Blastomycose niet besmettelijk en verspreidt het zich niet van persoon tot persoon of tussen dieren en mensen. Blastomycose kan worden behandeld met antischimmelmiddelen die zijn voorgeschreven door een medische zorgverlener.

‘Onze topprioriteit is nu en altijd het beschermen van de gezondheid en veiligheid van onze werknemers en aannemers die in onze Escanaba Mill werken, zegt Christoph Michalski, President en CEO van Billerud. ‘We geven veel om hun welzijn en doen er alles aan om hen te beschermen en de oorzaak van de Blastomycose-schimmelinfecties te identificeren en aan te pakken. Als voorzorgsmaatregel zullen we de fabriek tijdelijk tot drie weken niet gebruiken om een extra goede reiniging mogelijk te maken op basis van aanbevelingen van NIOSH en andere organisaties.’ Delen van de fabriek moeten leeg blijven terwijl dit werk wordt uitgevoerd.

Risicogebied

Volgens de organisatie Public Health Delta & Menominee Counties is het Upper Peninsula van Michigan een bekend risicogebied voor Blastomycose-infectie. Het identificeren van de bron kan moeilijk zijn omdat de Blastomyces-schimmel endemisch is in het gebied en er nog nooit een industriële uitbraak van deze aard is gedocumenteerd in de VS.

Bron en afbeelding: Billerud


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief van PRINTmatters