Abonneren  Inloggen

Diepdrukpers op maat

6 maart 2023

In de wereld van de grote oplagen is diepdruk nog een veel gebruikte techniek, met name bij verpakkingsdrukkers. Voor speciale wensen kan je terecht bij Komori Chambon in Orléans, dat zich onderscheidt door op maat gemaakte diepdrukpersen te maken.

De diepdruktechniek wordt veel toegepast in de verpakkingsindustrie en bij drukkers van folders en tijdschriften met grote oplagen en vaak grote omvangen. Komori Chambon, fabrikant van druk- en verwerkingslijnen, is ontstaan ​​uit een fusie in 1989 van het Franse Machines Chambon en de Japanse fabrikant van offsetpersen Komori Corporation.

Verpakkingen

Komori Chambon is gespecialiseerd in het vervaardigen van inline webfed print- en conversieoplossingen voor hoogwaardige verpakkingen. Diepdruk- en flexopersen, en verwerkings- en afwerkingsmachines, worden geproduceerd in hun fabriek in La Voulte, gelegen in de buurt van Valence in de Rhônevallei, terwijl de rotatieoffsetproductie plaatsvindt in Komori's Tsukuba-fabriek in Japan. Om de kracht en het potentieel van de verschillende processen te combineren, bieden ze ook hybride oplossingen, bijvoorbeeld door een diepdrukeenheid voor lakken te integreren in een offsetlijn om speciale effecten op kartonnen verpakkingen te verkrijgen.

Ontworpen voor individuele behoeften

Laurent Bince, ceo van deze Franse vestiging, legt hun bedrijfsmodel uit: ‘Onze focus ligt op de verpakkingsmarkt, waar we een single-source leverancier zijn. Al onze machines zijn speciaal ontworpen voor de individuele behoeften van onze klanten.’ De op maat gemaakte oplossingen bestrijken het hele productieproces en integreren drukken en afwerken in één enkele machine. Dit concept verhoogt de efficiëntie en biedt meer flexibiliteit omdat het de mogelijkheid van just-in-time levering verbetert.

Karton

Een Aziatische klant bestelde recent een machine waarmee kartonnen verpakkingen worden bedrukt. Het is een volledige productielijn met 12 diepdrukeenheden met een baanbreedte van 850 mm plus een inline rotatie-stansmachine. ‘Dit betekent dat de rol in ongeveer tien seconden via een naadloos proces en zonder menselijke tussenkomst in tabaksverpakkingen verandert. De kartonnen rol wordt bedrukt, gepreegd, gestanst, gesneden en gestapeld,’ aldus marketing en communicatie manager Hervé Reby.

Foto

De Mark III diepdrukpers, het vlaggenschip van Komori-Chambon heeft een breedte van 85 centimeter en een wisselende omvang/afslagafstand van 40 tot 110 centimeter. De pers draait 500 meter per minuut en beschikt over een inline stansmogelijkheid.

Abonnement op PRINTmatters

De uitgebreide versie van dit artikel staat binnenkort in PRINTmatters 2023.

Neem nu een abonnement op het blad en voorzie je zelf altijd als eerste van de complete verhalen