Abonneren  Inloggen

Recordaantal basisscholen doet mee aan De Nationale Voorleeswedstrijd

27 februari 2023

De 30e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jubileumjaar organiseerden 3.498 scholen een schoolwedstrijd – een record! In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Elke school heeft zijn beste voorlezer, de schoolkampioen, aangemeld voor de volgende ronde om de strijd aan te gaan met de andere schoolkampioenen.

De 3.498 voorleeskampioenen van de scholen gaan de komende maanden door in de vervolgrondes. Eerst zullen zij het opnemen tegen voorleestalenten uit hun regio. Daarna wordt in elke provincie een voorleeskampioen gekozen. De provincie Noord-Brabant telt net als voorgaande jaren de meeste schoolkampioenen; er zijn maar liefst 613 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Ook Zuid-Holland (514) en Gelderland (491) leveren veel kandidaten. De organisatie van de lokale, regionale en provinciale finales ligt bij de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI).

Landelijke finale op 24 mei 2023

Op 24 mei nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in de landelijke finale. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen. De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Dagboek van een muts en Roald Dahl grote favorieten

Net als voorgaande jaren zijn serieboeken erg populair onder de jonge voorlezers. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.

De Nationale Voorleeswedstrijd: impuls voor (voor)leesplezier

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: ‘Al 30 jaar stimuleren we het voorlezen in groep 7/8. In het kader van dit jubileum hebben we een onderzoek uitgezet onder schoolkampioenen. Daaruit bleek dat de wedstrijd echt een feest is voor boekliefhebbers en goede lezers. Maar ook kinderen met dyslexie willen laten zien dat zij – met oefening – goed kunnen voorlezen. Deelname aan de wedstrijd vergrootte hun (lees)zelfvertrouwen. De helft van de ondervraagde kinderen geeft aan dat zij door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd meer zin hebben gekregen in lezen. En daar doen we het voor!’

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV.

Bron: De Nationale Voorleeswedstrijd


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief