Abonneren  Inloggen

Hunkeler Innovationdays 2023: Meerdere primeurs en debuten

17 februari 2023

Van 27 februari tot en met 2 maart 2023 vindt in het Zwitserse Luzern voor de 14e keer de beurs Hunkeler Innovationdays plaats. Dit door Hunkeler geïnitieerde evenement groeide uit tot het grootste vakevenement voor hoogvolume print- en finishingoplossingen in Europa. Print- en finishingprofessionals komen vanuit de hele wereld naar Luzern. Ook de belangstelling vanuit Nederland is traditioneel groot.

Gelukkig kan het allemaal weer. De laatst gehouden editie van Innovationdays was in 2019. Normaal gesproken wordt het evenement om de twee jaar gehouden, maar dat was tussentijds niet mogelijk. Na 2 keer uitstel vanwege Covid komen fabrikanten, leveranciers en beslissers van mailhuizen en drukkerijen dit jaar weer bij elkaar om kennis te nemen van de nieuwste innovaties. Wat ooit bij de ontwikkelaar en fabrikant van paperprocessing-oplossingen Hunkeler startte als open huis in vestigingsplaats Wikon, groeide uit tot een belangrijke beurs in het Exhibition Centre op de ‘Messegelände Luzern’.

Printerfabrikanten

Zowel printerfabrikanten van hoogvolume-apparatuur, makers van processing- en finishingapparatuur, papierfabrikanten en softwaredevelopers zetten in het Zwitserse Luzern hun beste beentje voor. Bij het schrijven van dit artikel waren enkele van de primeurs van printerfabrikanten voor dit event bekend. Zo toont Ricoh voor het eerst publiekelijk hun nieuwste ontwikkeling op rotatie-inkjet-gebied met de nieuwste variant, de Ricoh Pro VC70000e. ‘Een van de systemen die erop gericht is om drukkerijen te helpen de uitdagende economische en operationele druk van vandaag te beheersen.’ Ook HP heeft een Europese beurs-primeur met het debuut van de HP PageWide Advantage 2200 rotatieprinter die kleur in hoge resolutie produceert met een snelheid van 150 meter per minuut. De eerste plaatsing van deze pers staat gepland bij Data One, dochteronderneming van Groupe Diffusion Plus in Frankrijk.

Ricoh toont voor het eerst publiekelijk hun nieuwste ontwikkeling op rotatie-inkjet-gebied met de Ricoh Pro VC70000e.

Papier

Er wordt vanuit alle windstreken met veel interesse naar de komende editie van de Hunkeler Innovationdays uitgekeken. Niet alleen apparatuur- en software-innovaties zijn van belang. De basismaterie, papier, is essentieel. Op papiergebied is een aantal partijen aanwezig, waaronder het Nederlandse Crown Van Gelder dat ook hun onlangs geïntroduceerde nieuwe inkjetpapier voor direct mail promoot. Het gaat om de uitgebreide portfolio van Crown Letsgo High Performance, met 140 en 180 gsm dikte voor rigide maar lichtere mailings uit één stuk en directmailkaarten. Elke innovatie kan voor een productiebedrijf-eigenaar de broodnodige voorsprong betekenen. Op de overzichtelijke beursvloer tonen toonaangevende printer-, processing- en finishingmerken hun nieuwste innovaties, veelal in gekoppelde procesopstelling.

100 jaar Hunkeler

Voor grafische en printbedrijven is ‘Messegelände Luzern’ eind februari 2023 het epicentrum van de printindustrie. De komende editie wordt met zekerheid een bijzondere, want dan wordt stilgestaan bij het 100-jarig jubileum van Hunkeler, de Zwitserse producent van paper processing-oplossingen. Inmiddels staat de derde generatie, de broers Stephan en Michel Hunkeler, aan het roer van het familiebedrijf, waar wereldwijd 280 mensen werken. Op 1 januari 2023 heeft Michel Hunkeler, ceo van Hunkeler AG, zijn functie als managing director overgedragen aan Daniel Erni (zie kader). Als afgevaardigde van de Raad van Bestuur blijft Michel Hunkeler betrokken bij de strategische richting van de Hunkeler Group en nauw samenwerken met de Raad van Bestuur. Hunkeler wordt in Nederland vertegenwoordigd door Amstel Graphics.

Relevante scenario’s

De Hunkeler Innovationdays onderscheiden zich altijd door een interdisciplinair concept, gericht op hoogwaardig digitaal drukken en afwerken. In een relatief kleine ruimte ontmoeten alle gerenommeerde fabrikanten in de branche eigenaren, directeuren, management en experts. Dit maakt deze internationale branchebijeenkomst wereldwijd uniek. Bezoekers krijgen inzicht in veelzijdige scenario’s met een hoge praktijkrelevantie.

Greep uit de exposantenlijst

Print: Canon, HP, Kodak, Kyocera, Ricoh, Riso, Screen, Xeikon, Xerox.

Processing/nabewerking: Böwe Systec, Harris & Bruno, Digibook, Duplo, GUK, Horizon, Hunkeler, Kama, Kern, Komfi, Mailing System, Meccanotecnica, Müller Martini, Multigraf, Plockmatic, Renz, Schneider, Schmedt, Scodix, W+D.

Software: Bluecrest, Bronte, Ctrl-s, Edatasystems, Enfocus, OneVision, Quadient, Swiss Sort, Zaikio.

Papier: Burgo, Clairefontaine, Delfort, Drewsen Spezialpapiere, Kobayashi, Mondi, Navigator, Sylvamo.

Nieuwe ceo Hunkeler

Op 1 januari 2023 droeg Michel Hunkeler, ceo Hunkeler AG, zijn functie als managing director over aan Daniel Erni, global sales manager en lid van de Executive Board van Hunkeler AG. Michel Hunkeler zal betrokken blijven bij de strategische richting van de Hunkeler Group en nauw blijven samenwerken met de Raad van Bestuur. Erni werkt sinds 2016 bij Hunkeler. Hij speelde de afgelopen jaren een belangrijke rol bij het verhogen van de omzet, winst en het marktaandeel.

Tekst: Robbert Delfos