Abonneren  Inloggen

VIGC: Helpen met opleiden en innoveren

28 december 2022

‘Net zoals in de maatschappij staan ook grafische bedrijven voor grote uitdagingen. Zoals nieuw personeel werven, werknemers behouden, antwoorden vinden op de digitale omslag,' meldt VIGC. 'We kijken we graag naar het ‘halfvolle glas’. Deze positieve grondhouding geeft ons de energie om innovatie en ondernemerschap voluit te ondersteunen als Benelux innovatiecentrum en netwerkorganisatie.’

‘Bij VIGC (Vlaams Innovatiecentrum Grafische Communicatie) zijn we ervan overtuigd dat onze hightech grafische sector een grote toegevoegde waarde heeft voor de totale samenleving. Door bijvoorbeeld trainingen te organiseren, aanwezig te zijn op events, bedrijven te helpen met quickscans en een netwerk voor young professionals te faciliteren.

Onze trainingen

Trainingen zijn een essentieel onderdeel om een bedrijf future proof te houden. Meer nog, het is een hefboom om medewerkers te motiveren en tegelijkertijd het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Het is dan ook een uitstekende manier om binnen een korte tijd kennis en inzicht met een groep te delen. VIGC grafische trainingen zijn van een hoog niveau en behandelen verschillende grafisch-technische onderwerpen. Elk halfjaar updaten we ons aanbod. Ook voegen we regelmatig nieuwe onderwerpen toe.’

VIGC Masterclasses voorjaar 2023

  • Efficiënter produceren via een gedigitaliseerd productieproces. Slimme planning en automatisatie: 27 april 2023
  • Slimme verpakkingen en labels. Integratie van elektronica in print: 11 mei 2023
  • Digital and e-commerce trends in print (Bernd Zipper): 1 juni 2023

VIGC Lerende Netwerken voorjaar 2023

  • Praktisch kleurbeheer in jouw workflow. Incl.de nieuwe iccMAX-standaard: Start 2 maart 2023
  • Duurzaam ondernemen in de grafische sector: Start 2 mei 2023

VIGC klassieke trainingen voorjaar 2023

  • ‘Waar gaan we heen? Markten, trends en cijfers.’: 16 februari 2023
  • Kennissessie materialen en verpakkingen. Eisen en verwachtingen van de markt: 7 maart 2023
  • Intro Grafische Technieken: 23 maart 2023
  • Digital Print Operator training: 8 en 15 juni 2023
  • Workshop PDF-update met hands-on practicum PDF-problemen detecteren/oplossen/vermijden: 22 juni 2023

Nieuwe trainingen

‘Labels en verpakkingen zijn groeimarkten, elk met hun eigen regels en specialismen. In deze markten is Flexo een van de belangrijkste druktechnieken. We zien dat veel nieuwe spelers de label- en verpakkingsmarkt onderzoeken. Maar we stellen ook vast dat in de bestaande bedrijven nog volop ruimte is voor standaardisatie en digitalisatie. Hierop willen we inspelen met een nieuw trainingsaanbod rond flexo, labels en verpakkingen. Meer info volgt binnenkort op onze website en via onze digitale en fysieke communicatiekanalen.

Het team van VIGC

BOPE on Tour

Fysieke events zijn dé ideale plek om te netwerken. Daarom komen we op woensdag 15 maart 2023 met veel plezier naar Nederland (Gorinchem) onder de naam ‘BOPE on Tour’. Het is de eerste keer dat VIGC een event in Nederland organiseert. We werken hiervoor samen met de Sign & Print Expo. Het Benelux Online Print Event (BOPE) powered by Four Pees brengt experts en inhoudelijke analyse samen met betrekking tot e-commerce in de grafische sector of online print. Het zal een internationaal programma worden met gerenommeerde sprekers uit de sector. Combineer dit met een bezoek aan de Sign & Print Expo en je zult met heel veel inspiratie Gorinchem verlaten.

Netwerk voor Young Professionals

Jonge professionals uit onze sector die elkaar minimaal twee keer per jaar ontmoeten. Om zo verjonging binnen de sector en de VIGC te bevorderen. Dat is het idee achter Young Professionals in Print (#YP!P) powered by Igepa Belux. De doelgroep zijn VIGC-leden jonger dan 45 jaar. Deelnemers moeten leidinggeven aan een bedrijf, zoon of dochter zijn (en de intentie hebben om in het familiebedrijf te stappen), of C-level manager van een bedrijf zijn.

De Young Professionals in Print staan zelf aan het roer, VIGC faciliteert. Per bijeenkomst is er een zelfgekozen onderwerp, bijvoorbeeld een technologisch onderwerp. Maar ook HR-gerelateerde, economische onderwerpen of thema’s rond duurzaamheid zijn mogelijk. Dit contentgedeelte zal beperkt blijven tot maximum één uur, het netwerkgedeelte moet immers het zwaartepunt zijn. De bijeenkomsten vinden bij voorkeur bij een van de leden plaats, want een bedrijfsbezoek is altijd een aangename extra.

Onze SWA!P-scan

Efficiëntie, flexibiliteit en competitiviteit zijn voor elke bedrijf belangrijker dan ooit. Met onze SWA!P-scan (Smart Workflow Automation in Print scan) krijgen bedrijven inzicht in hun maturiteitsniveau als het gaat om automatisatie en automatiseren. Zo helpen wij bedrijven om gericht op zoek te gaan naar nog betere prestaties (en dus meer operationele bedrijfswinst). Deze quickscan is een laagdrempelig traject: we nemen het hele bedrijfsproces van orderaanvraag tot levering onder de loep. Aan de hand hiervan kan er een duidelijk beeld worden geschetst van de status van het bedrijf en kan er een plan van aanpak worden opgesteld.

Sluit je aan

Reeds 215 bedrijven en 26 strategische partners zien VIGC als de ideale partner om hun kennis up-to-date te houden en hun netwerk verder uit te bouwen. Mochten onze initiatieven rond innovatie en ondernemerschap jou ook interesseren, sluit je dan zeker bij ons aan. Wij kiezen er bewust voor om de ledenbijdragen laag te houden, zodat iedereen de kans krijgt om te profiteren van ons netwerk en onze kennis.’

Kijk voor meer informatie op www.vigc.be of neem contact op met Ils Bols (ils.bols@vigc.be of +32 (0)478 269 065).


Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het VIGC.