Abonneren  Inloggen

Flint Group ondersteunt mondiaal CEFLEX verpakkingsproject

20 juli 2022

Flint Group Packaging, een van de grootste leveranciers van verbruiksgoederen aan de wereldwijde print- en verpakkingsindustrie, heeft zijn steun verleend aan het CEFLEX Quality Recycling Project (QRP). Het bedrijf werkt mee aan het ontwikkelen en testen van duplex gelamineerde flexibele verpakkingen bestaande uit polypropyleen (PP)-recyclaat (rPP).

Het QRP werkt samen met enkele van de bekendste namen in print en verpakking wereldwijd, met als belangrijkste doel het creëren van een PP-recyclaatstructuur die het print- en conversieproces van de huidige supply chain niet belemmert. Hiermee wil men bereiken dat er uiteindelijk een hoger percentage van het polypropyleen in non-food contactfilmtoepassingen gerecycled kan worden.

Positieve vooruitgang

Het CEFLEX-project richt zich op het probleem van lage recyclingpercentages in consumentenhuishoudens in heel Europa. Het project, een grootschalige samenwerking tussen meer dan 180 organisaties, verenigingen en belanghebbenden in heel Europa, heeft positieve vooruitgang geboekt bij het demonstreren van de mogelijkheden van een recyclebaar monomateriaal-substraat.

De haalbaarheid van het printen op films gemaakt met rPP-hars is getest tijdens een reeks van vijf semi-industriële proeven. De resultaten hiervan toonden aan dat het gebruik van post-consumer recyclaat in de verpakkingsstructuur geen belemmering vormt voor het print- of conversieproces van een monopolymeer PP duplex gelamineerd barrièrezakje in non-food toepassingen.

Circulariteit centraal om de toekomst van de industrie veilig te stellen

Matthew Rowland-Jones, Sustainability Officer bij Flint Group, legt het belang hiervan uit: ‘Ons team was enthousiast over het leveren van de inkten op waterbasis en over het toevoegen van onze expertise aan het aantal bedrijven dat dit belangrijke CEFLEX-project ondersteunt. Een van de grootste uitdagingen voor de groei van de verpakkingsindustrie op lange termijn is dat een groot deel van flexibele verpakkingen nog steeds niet makkelijk kan worden gerecycled. Willen we de toekomst van de sector veiligstellen, dan moeten we circulariteit centraal stellen en de plastic cirkel blijven sluiten.

Door samen een rPP-substraat te ontwikkelen en te testen waarmee printers en converters makkelijk kunnen werken, openen we een meer bestendig pad voor groei op de lange termijn. In de kern gaat het om het verleggen van de grenzen van wat PP-recyclaat kan bereiken, om te bewijzen dat het compatibel is met de huidige persen, het omzetten van technologieën en kwaliteitseisen. Het is een geweldige stap voorwaarts voor de bredere print- en verpakkingsindustrie. Door samenwerking en innovatief denken kan een groter aandeel flexibel verpakkingsafval in recyclingstromen worden verwerkt. We zijn weer een stap verder verwijderd van de lineaire afvalstromen die de verpakkingsindustrie tegenhouden, en dat is iets om te vieren.’

In de volgende fase van het project zal een QRP-afvalverwerkingsinstallatie op industriële schaal worden gebouwd, die naar verwachting in 2023 in actief commercieel gebruik zal zijn.

Rowland-Jones voegde toe: ‘Een van de grootste belemmeringen voor de acceptatie van rPP in flexibele verpakkingstoepassingen is dat het wordt beschouwd als lastig om mee te werken. Het CEFLEX-project helpt dit te doorbreken, door te laten zien dat duurzaamheid en prestaties elkaar niet uitsluiten – en we zijn er bijzonder trots op dat we deel mogen uitmaken van die verandering.’