Abonneren  Inloggen

Is vloeibare folie van Actega een revolutie?

13 juli 2022

Volgens ceo Stephan Plenz en sales director Paolo Grasso van Actega Metal Print verandert de wereld in folie-land. De onderneming ontwikkelde een proces dat de veredelende folie ‘als een soort inkt’ op het drukwerk aanbrengt en brengt het op de markt onder de naam Ecoleaf.

Met dit proces gebruik je alleen de benodigde ‘metaalvlokken’ voor de afbeelding. De vloeibare metaalfolie -dat geen inkt is- wordt net als inkt via een rol opgebracht en hecht aan opgebrachte ‘lijm’ -dat geen lijm is-. Al het overgebleven metaal op de ‘inkt’rol komt terug in het reservoir en blijft dus behouden.

Bij deze smalbaan labelpers zie je in het midden de witte Actega unit waarin de vloeibare metaalfolie wordt opgebracht.

Geen metaal- en plastic afval

Dat scheelt, in tegenstelling tot de conventionele hot- en coldfoil-systemen een hoop verlies van waardevol materiaal. Bij folie hecht een deel van de folie aan het drukwerk. De rest van zo’n rol waarmee het wordt opgebracht eindigt bij het afval, wat zonde is van dat dure materiaal, en niet goed is voor het milieu. Overigens is bij dit proces ook geen plastic dragerrol nodig. Ook dat is een duurzaamheid bevorderend aspect.

Eerst de labelmarkt

Actega Metal Print heeft de wereldwijde labelmarkt als primair segment gekozen. De folie-unit van Actega kan op alle machines worden aangebracht. Daarbij is de vloeibare folie over te brengen via 3 technieken; flexodruk, inkjet en zeefdruk. Bij de eerste is het haalbare detail opvallend, bij de tweede kan je snel schakelen bij kleine oplagen en bij de derde is een extra tactiel effect te realiseren.

Het team van All4Labels ontving een mooi aandenken van Actega Metal Print voor de intensieve samenwerking in research en development voor toepaasing van de vloeibare folie techniek op hun digitale labelpersen.
V.l.n.r.: Stephan Plenz (ceo Actega Metal Print GmbH), Chen Yan (head of global operations technology bij All4Labels), Harald Jasper (chief operations officer Actega Metal Print), Massimiliano Martino (ceo All4Labels), Paolo Grasso (sales director Actega Metal Print) en Edison Esparza (global sustainability strategy bij All4Labels).

Disruptieve techniek

Het lijkt er toch echt op dat dit compleet nieuwe proces een disruptie kan veroorzaken in de wereld van drukwerkveredeling. Een aantal bedrijven is al met deze vloeibare folie aan de slag. Het managementteam van een van die bedrijven, de All4Labels Global Packaging Group was op 8 juli aanwezig bij een presentatie in het researchcentrum in het Duitse Lehrte. Dit team was sinds 2020 intensief betrokken bij de ontwikkeling voor toepassing op digitale labelpersen en was lovend over het proces.

Benny Landa op Drupa

Het nu nog 25 man tellende Actega Metal Print GmbH, gevestigd in Lehrte bij Hannover, is onderdeel van het grote Actega, dat op haar beurt weer onderdeel is van het enorme Duitse concern Altana. Het basis-idee voor zo’n wijze van veredelen kwam van digitale druk-goeroe Benny Landa, die het idee op Drupa 2016 presenteerde. Een aantal jaar later nam Altana het concept over, stopte er jaren research en development in, waarmee de visie van 2016 nu omgezet in een ware nieuwe techniek.

In een volgende editie van PRINTmatters gaan we dieper in op het thema veredeling en deze disruptieve folie-techniek die als eerste verkrijgbaar is voor de labelmarkt. Neem nu een abonnement, dan ontvangt u PRINTmatters 8x per jaar in de bus en mist u niets!