Abonneren  Inloggen
Van onze partner Probook

Luxe boeken in kleine oplagen: Probook groeit

28 juni 2022

Probook is een stevig groeiende webshop voor (hard) gebonden boeken in kleine oplagen, geprint van 1 tot 1.000 exemplaren. PRINTmatters sprak op de productielocatie in Utrecht de eigenaren Izo Hoytink en Peter Lagerweij over de ontwikkelingen en investeringen.

Je kan goed merken dat er grafici met een grote hoeveelheid boekbindkennis betrokken zijn bij de ontwikkeling van de soepele site Probook.nl. Achter de site zit namelijk een gespecialiseerd productiebedrijf. Eigenlijk is het een uiterst klantvriendelijke combinatie van een databank -boekkeuzesysteem-, een calculatiesysteem en een designtool. Je kan het op boekengebied zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Zoals ze zelf melden: ‘de keuze is reuze’. Van full colour omslagen tot linnen- en kunstlederen band, in bindwijzen van hard- en softcover, genaaid gebonden tot softcover gelijmd, een ruim assortiment papiersoorten, zwart- en full colourdruk op elke plek in het boek, diverse opties schutbladen, leeslintjes, kapitaalbandjes, tot en met gouden en zilveren opdruk op het omslag.

Nieuwe eigendomsstructuur

In de eigendomsstructuur is recent een en ander gewijzigd. Mede-eigenaar Izo Hoytink over de onderneming: ‘Tot begin 2022 was ik mede-eigenaar van het hiernaast gelegen Binderij Van Wijk, een binderij die zich richt op de grotere in offset gedrukte oplagen. Tegelijk was ik voor een derde eigenaar van Probook. Mijn aandelen in Binderij Van Wijk zijn overgenomen door Huib van Oostrom. Zijn aandelen in Probook zijn overgenomen door Peter en mij, waarmee wij tweeën eigenaar zijn van Probook.’ Lagerweij: ‘Een goede ontwikkeling, want het versterkt de focus op de kansrijke groeimarkt van boekproducties in kleine oplagen. Vorig jaar zagen we de omzet met 30% groeien.’

Online designprogramma

De onderneming bedient zowel de particuliere als de zakelijke markt voor (hard) gebonden boeken in kleine oplagen, geprint van 1 tot 1.000 exemplaren. ‘Particulieren bestellen vrijwel allemaal via internet,’ zegt Hoytink. ‘Daarbij maakt een flink deel gebruik van de speciale en eenvoudig te bedienen opmaaktool op onze website. De klanten bepalen eerst heel gemakkelijk hun eigen boekvorm qua formaat, papier, kleur bedrukking, leeslintjes en bijvoorbeeld een gedrukte proef vooraf. Tegelijk is dat de calculatie en vervolgens kiezen ze ervoor om pdf’s aan te leveren of gebruik te maken van het online designprogramma. Dat is helemaal uitgedacht voor boekproducties; tot en met de kneepjes.’ Voor de zakelijke markt is het aanbod hetzelfde, met dien verstande dat grafische bedrijven ook zelf hun printwerk kunnen aanleveren. ‘Ze krijgen een wederverkopersinlog en kunnen op basis van calculatie-informatie eenvoudig kiezen of wij hele productie doen of dat ze bijvoorbeeld zelf het binnenwerk printen.’

Papierschaarste

De actuele papierschaarste komt ook ter sprake. Hoytink: ‘De kosten van papier bij dit soort producties zijn relatief laag. Een prijsverschil heeft daarmee geen al te grote impact, maar de verkrijgbaarheid wel. ’Lagerweij: ‘Toch hebben we de afgelopen maanden al een paar prijsverhogingen meegemaakt. In totaal zo’n 40% prijsstijging aan papierkosten. Zelfs aanmaakpapier wordt tussentijds verhoogd door de steeds hogere tarieven van energie. De papiersituatie leidde er al toe dat bepaalde papiersoorten niet meer leverbaar zijn. Voor dat je een alternatief hebt in deze markt ben je flink verder. Als je al een alternatief kan vinden, dan moet je de opbouw van de site aanpassen. Bedenk goed dat een andere papier­opdikking, van bijvoorbeeld. 1.1 naar 1.3 een verschil is dat je echt merkt bij boekproducties. Probook heeft gelukkig goede ingangen op de papiermarkt, zodat er voorlopig geen sprake is dat “nee” verkocht hoeft te worden.

Nieuwe machines

Tijdens de rondleiding in deze 20 man tellende onderneming zie je een flinke verzameling bijzondere machines. En mensen, allemaal vakmensen behept met het boekenvirus. Mooi, al dat vakmanschap bij elkaar. We stuiten bij de ingang op twee nog niet geheel uitgepakte machines. ‘We investeren volop. Dit zijn een nieuwe snijmachine en een sealstraat. Binnenkort wordt ook een geautomatiseerde bandzetlijn geplaatst. En de meest recente investering is in een boekblokrondmachine, waarmee hardcovers met een ronde rug gemaakt kunnen worden vanaf oplage 1’. Daarover leest de abonnee van PRINTmatters meer als de machine in de loop van mei-juni is geplaatst.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Probook en verscheen eerder in ons magazine PRINTmatters 3. Nog geen abonnee? Neem een proefabonnement!