Abonneren  Inloggen

Nick & Simon tientje

31 mei 2022

Tijdens de Vakdag Print & Sign 2022 op 24 mei in het NBC in Nieuwegein vertelde Marcel Klok, sales director bij Koninklijke Joh. Enschedé over de indrukwekkende transitie en de nieuwste innovaties van de onderneming.

Er gebeurt veel in Haarlem bij de grafische onderneming, ooit de officiële gulden en euro bankbiljettendrukker. Je moet de nieuwste ontwikkelingen zien om het te geloven. Bekijk daarom de documentaire op YouTube over het ‘Tientje’ van het muzikale duo Nick & Simon. De opbrengst van de verkoop van dit ‘tientje’ gaat naar het goede doel: epilepsie.nl. Bekijk de video onderaan deze pagina.

Print to web

De ingenieuze toepassing van print to web technieken op, in dit geval, een bankbiljet maakt dat je via dat speciale drukwerk een thuisconcert van Nick & Simon krijgt. Klok: ‘Ooit was hetgeen wij deden geheim en niet toegankelijk voor derden. Nu laten we iedereen meeprofiteren.’ Daarbij doelde de sales director op de bijzondere toepassingen van augmented reality waarbij het is alsof sterren als Martin Garrix en Nick & Simon bij jou thuis optreden. Print, zoals een postzegel of bankbiljet, activeert die connectie.

Marcel Klok, sales director bij Koninklijke Joh. Enschedé, tijdens de Vakdag Print & Sign 2022

Postzegel met digitale connectie

Klok meldde dat die innovaties ook de omzet van de postzegel-divisie een boost gaf. ‘De omzet steeg van 7 naar 15 miljoen euro, doordat we van een conservatief product een jong product maken. Voor Post NL produceerde Koninklijke Joh. Enschedé een postzegel met de afbeelding van de onder jongeren zeer bekende en wereldberoemde dj Martin Garrix. Ook hier realiseerde de drukker uit Haarlem de connectie met het web, waardoor het lijkt of ook deze artiest speciaal bij jou thuis een concert geeft.

Extra beveiliging

De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan hard. Postbedrijven vragen extra beveiliging op postzegels om vervalsing tegen te gaan. Zo werd voor een grote Europese klant een totaaloplossing ontwikkeld voor het offset-printen van unieke Datamatrix Codes (DMC’s) op individuele postzegels. Voor de Verenigde Naties werd de UN Crypto-Stamp gedrukt: een postzegel, een digitaal verzamel object en de code om de digitale uitvoering toe claimen. De digitale variant wordt binnen de Ethereum Blockchain opgeslagen en kan worden verhandeld en gespaard. De fysieke postzegel kan gebruikt worden voor het verzenden van post.

Met de Personal Message zegel kan een persoonlijk bericht aan het poststuk worden toegevoegd. Plaats je NFC-compatibele smartphone op de PM-Stamp zodat de functie ontgrendeld wordt, neem je boodschap op en stuur de kaart met postzegel naar je klant. Zo kun je met een leuke boodschap je klant aan je blijven binden.

De toekomst van beveiligd drukwerk

Samen met partners onderzoekt Koninklijke Joh. Enschedé nieuwe technologieën op mogelijkheden. Denk aan NFT’s: niet-fungible tokens (een unieke gegevenseenheid) die worden opgeslagen op een blockchain, en kunnen worden verkocht en verhandeld. Voor zo’n NFT willen eigenaars toch een fysiek eigendomsbewijs hebben. En dat moet natuurlijk ook goed beveiligd zijn. In die combinatie van beveiligd drukwerk met extra functionaliteit en digitale technologie blijft de Haarlemse waardedrukker de meest innovatieve security printer van Nederland.

Het tientje