Abonneren  Inloggen

Moeskops investeert in magnetenlijn van KOLBUS

11 december 2020

Moeskops in Hapert verwerkt op jaarbasis vele honderdduizenden magneten voor sluitingen in grafische producties. Recent investeerde de verpakkingsspecialist in een, door Kolbus ontwikkelde, nog grotere magnetenlijn. De machine moet week 51 2020 operationeel zijn.

Moeskops Grafisch in Hapert verwerkt in luxe massief kartonverpakkingen op jaarbasis vele honderdduizenden magneten. Deze magneten dienen onder meer voor het onzichtbaar sluiten van klepdozen, het sluiten en koppelen van showmappen en de Cantobox dozen met de scherpe hoeken.

Magneetmachine met een verwerkingsformaat van 735 x 1050 mm

Het aanbrengen van die magneten werd door Moeskops al gedaan met een KOLBUS magneetmachine tot een formaat van  525 x 735 mm. In de praktijk blijkt dit formaat ontoereikend voor de nieuwste map- en doosuitvoeringen. KOLBUS heeft daarop geanticipeerd door een groot formaat magneetmachine, type BLM800 waarbij de afkorting staat voor Box Line Magnetinserter, te ontwikkelen met een verwerkingsformaat van 735 x 1050 mm.

4 magneten tegelijk

Met deze machine kunnen in 1 machinegang 4 magneten tegelijk worden aangebracht, respectievelijk 2 magneten en twee “staalpillen”. Zo'n staalpil is een staalplaatje, iets voordeliger, maar heeft ook minder hechtingskracht. Gebruik van magneet/magneet of magneet/staalpil is afhankelijk van het eindproduct. 

Magneten onzichtbaar

Het unieke aan de machine is dat de positie van de magneten onzichtbaar is. Met speciale freeskoppen wordt, op de positie waar de magneet moet worden aangebracht, het karton uitgefreesd tot op een diepte die overeenstemt met de magneetdikte. Het karton wordt dus niet door en door uitgefreesd en de achterzijde van het karton blijft dus vlak. Met hotmelt spuitkoppen wordt vervolgens een “dotje” lijm in de uitsparing aangebracht en aansluitend wordt de magneet (of staalpil) geplaatst.

Geen kunststof

Met deze machine wordt een volgende stap gezet naar hoogwaardige massiefkarton verpakkingen met een luxe uitstraling. Duurzaam door gebruik van massief karton in combinatie met magneten en “staalpillen” en het vermijden van kunststof  “klittenband” sluitingen.