Abonneren  Inloggen

Bouwmaat wil gepersonaliseerde folders

25 februari 2020

Bouwmaat wil klanten printfolders gaan sturen die op de persoonlijke leest zijn geschoeid. Technisch kan het. ‘De uitdaging is de content.’

Dat zei manager marketing en e-commerce Nick Vieberink op Data Driven Commerce, aldus twinklemagazine.nl. Op het event vertelde hij uitgebreid over de digitale stappen van de franchiseketen voor vakmannen, die beschikt over 48 winkels, een webwinkel en een mobiele app. Bouwmaat koppelt een omnichannelstrategie aan een persoonlijke winkelervaring in alle kanalen, de folders niet uitgezonderd. Vieberink: ‘Ook daarbij kijken we hoe we zo goed mogelijk kunnen aansluiten bij de individuele vakman.’

Drukkerij

Dat geldt zowel voor de verspreiding – wie krijgt de folder en wie niet? – als voor de inhoud: ‘Het is toch mooi als tegelzetters op de voorpagina zien dat ze van hun favoriete merk tegellijm de derde zak gratis kunnen krijgen?’ De benodigde klantdata zijn voorhanden, de koppeling met de drukkerij is mogelijk, desondanks denkt Vieberink dat het ‘nog wel een jaartje’ kan duren eer het gepersonaliseerde drukwerk bij klanten op de mat valt.
Lees meer op twinklemagazine.nl.