Abonneren  Inloggen

Prachtig preegdrukken zonder dure voorbereiding

26 september 2019

Mimaki demonstreerde van 24 tot 26 september op de FACHPACK-beurs in Neurenberg de hagelnieuwe JFX 200 2513 EX: een innovatieve vlakbed inkjetpers voor grootformaat print (tot 1,3 bij 2,5 meter). De bijbehorende 2,5D-Texturemaker maakt gladde, meerdimensionale structuureffecten mogelijk waarmee verpakkingen en andere drukwerktoepassingen direct aandacht trekken. Bovendien hoeven de daartoe op te bouwen UV-uithardende inktlagen niet meer handmatig te worden voorbereid in de prepress.

De EX-versie is de opvolger van de JFX 200 2513 die ook nog steeds wordt verkocht: hij bevat drie in plaats van twee printkoppen waardoor een productie tot 35 m2 per uur mogelijk is. Beide persen kunnen drukken op allerlei substraten. Overigens maken Mimakipersen gebruik van door het bedrijf zelf ontwikkelde UV-inkten die GREENGUARD Goud gecertificeerd zijn. Zo voldoen ze aan de strengste eisen op het gebied van de uitstoot van schadelijke vluchtige organische componenten. 

Belangrijk is dat de nieuwe EX-versie een 2,5D Texture maker bevat voor de creatie van gladde pregendrukken met wisselende structuureffecten. We spraken hierover op de FACHPACK met Fumi Machida (Mimaki): ‘In de RIP-software (voor het drukklaar maken) zit een functie die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop een gladde structuur met UV-inkt kunt drukken die kan worden verdeeld in drie tot maximaal zeventien lagen (0,1 - 0,5 mm). Dat scheelt veel tijd: normaal moet je die inktlagen allemaal handmatig voorbereiden in de prepress.’
Het resultaat mag er wezen. Op de Mimaki-stand op de FACHPACK-beurs waren prachtige voorbeelden van deze gladde pregendrukken te zien, waaronder de hieronder afgebeelde vlinders.