Abonneren  Inloggen

Fusie PostNL en Sandd nog niet beklonken

3 juli 2019

Volgens bericht in de Telegraaf op 2 juli melden bronnen rond PostNL dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geen toestemming geeft voor het samengaan van PostNL en Sandd. Toch lijken we op een monopolie-situatie af te stevenen.

Dat zou betekenen dat de politiek ‘het moet regelen’. Dat laatste lijkt aldoor al de bedoeling te zijn, want al eerder (10 april) wees PRINTmatters op de aparte mening van staatssecretaris Mona Keizer (economische Zaken). Zij blijkt van mening dat meer concurrentie op de postmarkt alleen maar lijkt te zorgen voor hogere verzendkosten, bijvoorbeeld door hogere postzegelprijzen. Wij vroegen ons toen al af of dit de nieuwe economie is. Dat concurrentie zorgt voor hogere prijzen. Over de geplande overname van Sandd door PostNL, schreven we op 14 maart al op dat het op een spel met doorgestoken kaart lijkt. Geruststellende woorden zijn er genoeg, maar de prijs van de gewone postzegel voor de consument is de afgelopen jaren flink gestegen. Je kan er van uitgaan dat dat beleid na zo’n overname gewoon doorgaat. Voor bedrijven, de zakelijke markt, die veel post versturen, zoals uitgeverijen en verzekeraars en uiteraard grafische-, mail- en bezorgbedrijven zijn dit onzekere tijden.

Als ACM geen toestemming geeft komt het besluit dus bij de politiek te liggen. Volgens de Telegraaf zal er dan wetgeving moeten komen om de fusie te regelen. De termijn die de ACM heeft voor haar onderzoek eindigt deze week. Blijkbaar kan het kabinet de fusie regelen mede doordat de Tweede Kamer er volgens de krant de deur voor open heeft gezet. Dat kan allemaal in geval van 'gewichtige redenen van algemeen belang'. Bij de eerste ministerraad na het reces, op 16 augustus, zou het kabinet een besluit kunnen nemen over de postfusie.