Abonneren  Inloggen

Nieuwe plaatbelichters voor Senefelder Misset

21 januari 2019

Drukkerij Senefelder Misset is overgestapt op thermische plaatbelichting. Dat biedt een hogere productiesnelheid en lagere energiekosten.

In de prepress produceert de Doetinchemse drukker zo’n 180.000 vierkante meter aluminium drukplaten per jaar. Tot dusver werden daardoor UV-platen en –belichters voor gebruikt, maar vanaf dit jaar dus thermische belichters van Kodak. Die techniek heeft de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor deze een stuk stabieler is geworden en een kleinere foutmarge heeft dan de UV-belichters. Omdat de thermische techniek kan worden gecombineerd met de opstartfase van de drukpersen, wordt het maken van de platen geïntegreerd in het drukproces, waardoor weer minder handelingen nodig zijn, er minder kans op beschadigingen is en de productiviteit omhoog gaat. Waar het maken van acht platen vroeger een uur kostte, is dat nu nog maar twintig minuten. En dat bij een veel lager energieverbruik: ongeveer 300.000 KWh per jaar minder, even veel als 75 huishoudens.