Abonneren  Inloggen

Ook Rotterdam wil af van ongewenste folder

17 januari 2019

Rotterdam draait warm om te starten met de invoering van de JA/JA-sticker. De folderbranche tekende hoger beroep aan tegen de maatregel die in Amsterdam al is ingevoerd. Mochten de branche-organisaties daarbij hun gelijk halen dan gaat het in Rotterdam niet door, meldt gemeente.nu.

De gemeente Rotterdam gaat per 1 juli dit jaar de JA/JA-sticker invoeren, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen. Dat maakte de gemeente op 17 januari bekend. Wethouder Duurzaamheid Arno Bonte zegt op indebuurt.nl dat hij hoopt met de maatregel veel afval te besparen: ‘Ongevraagd reclamedrukwerk is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, maar is ook een ongelooflijke verspilling van ongelezen papier. Met deze maatregel kunnen we meer dan 3 miljoen kilo papierafval per jaar besparen.’ De regionale nieuwsbrenger geeft alvast een tip mee: Kiesjefolders.nl. ‘Daar doorloop je heel snel – binnen twee minuutjes tijd – drie simpele stappen, en stel je zelf je folderpakket samen. Zo ontvang je iedere week alleen de folders die jij interessant vindt.’ De gemeenteraad van Rotterdam moet nog wel instemmen met het besluit.

Utrecht is de volgende
Rotterdam is de tweede gemeente die de sticker invoert, Amsterdam was in 2018 de eerste. Ook Utrecht heeft aangekondigd het nieuwe systeem op 1 januari 2020 te willen invoeren en meer gemeenten zijn dit van plan, meldt gemeente.nu en schrijft verder: ‘De maatregel wordt in Rotterdam ingevoerd per 1 juli 2019 en wordt formeel van kracht op 1 januari 2020. Dan zal er op gehandhaafd worden op straffe van boetes. Of alle plannen kunnen doorgaan, is alleen nog wel afhankelijk van een rechterlijke uitspraak.’

Hoger beroep
De folderbranche spande een rechtszaak aan tegen Amsterdam om invoering van de maatregel te voorkomen, maar verloor deze. Drie brancheorganisaties gingen in hoger beroep en op 28 maart 2019 volgt de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Gemeente.nu: ‘Rotterdam heeft er volgens woordvoerder van wethouder Bonte, Janine Harbers, vertrouwen in dat de uitspraak in het nadeel van de folderbranche uitpakt en het systeem kan worden ingevoerd, maar zo niet ‘dan gaat het niet door’.’