Abonneren  Inloggen

Grote problemen voor Arjowiggins

17 januari 2019

Nadat op 10 januari al een aantal Franse bedrijven van papierproducent Arjowiggins onder curatele werden gesteld, was het dinsdag de beurt aan de Engelse tak. Doel is de bedrijven draaiende te houden tot er een koper is gevonden.

Investeringsmaatschappij Sequana, de moeder van Arjowiggins en overigens ook papiergroothandel Antalis, zette de papier producerende tak van Arjowiggins vorig jaar zomer in de verkoop. Het Nederlandse bedrijf Fineska, ook eigenaar van grafisch kartonproducent Eska Group, toonde interesse, maar haakte onlangs af vanwege de ‘extreem verslechterde marktomstandigheden, met name wat betreft opeenvolgende prijsverhogingen in pulp en in mindere mate energie’, aldus Sequana. Daarop reageerde Arjowiggins met het onder curatele stellen, surseance van betaling aanvragen en bewindvoerders benoemen bij de diverse bedrijven. Dat moet volgens Sequana ‘helpen om de maatregelen te ondersteunen om kopers te vinden voor de diverse bedrijven van Arjowiggins’. Dat betreft onder andere de papierfabrieken Greenfield en Le Bourray (waar de productie ook stil ligt volgens de lokale krant Ouest France) in Frankrijk en de fabrieken Stoneywood, Chartham (foto) en Clacton in Engeland.

Dat de ontstane situatie gevolgen zal hebben voor de leverbaarheid van bepaalde papiersoorten lijkt welhaast onvermijdelijk. Zeker als het gaat om gerecycled papier, zo hoorde de redactie al van twee papiergroothandels.