Abonneren  Inloggen

Van olifantenpoep tot fair trade product

6 december 2018

De vakantie van de Rotterdamse ondernemer Esmay Verschuren (foto), waarin ze als vrijwilliger olifantenpoep schepte in Sri Lanka, leidde tot een bedrijf. De uitwerpselen die ze opruimde, werden omgetoverd tot een fair trade papieren productlijn. Pretty ECO was daarmee geboren.

In februari 2018 deed Esmay (24) vrijwilligerswerk bij de olifantenopvang Millenium Elephant Foundation in Kegalle in Sri Lanka. 'De olifantenpoep die voor het papier wordt gebruikt dat ik verkoop, komt dus van olifanten waar ik zelf voor gezorgd heb. En tien procent van de winst van mijn producten gaat ook weer daar naartoe terug', zegt Esmay tegen PRINTmatters. Deze manier van papierproductie is niet nieuw en wordt in sommige delen van Azië als normaal beschouwd. Het is misschien wel de duurzaamste manier van het produceren van papier omdat er dan, in combinatie met gerecycled papier, geen bomen meer hoeven te worden gekapt.  

'Geen focus op koeienpoep'
In een eerder gesprek met De Havenloods vertelt Esmay over haar liefde voor de olifant: 'Ik wilde dit op mijn elfde al en eigenlijk is die gedachte nooit verdwenen. Sterker nog, ik ging op internet steeds meer opzoeken en op mijn dertiende wilde ik zelfs een olifant adopteren.' Haar liefde zit diep en ze zou niet iets dergelijks kunnen doen met een ander dier, zo vertelt ze PRINTmatters: 'Ik ben wel benaderd om koeienpoeppapier te gaan verkopen, maar door mijn persoonlijke relatie met de olifanten ligt de focus nu dus echt alleen daarbij.'

Doel
'Mijn doel met Pretty ECO is uiteindelijk om zoveel mogelijk mensen en bedrijven te inspireren met producten die zijn voortgekomen uit empathie. Voor de olifanten die we steunen, de mensen in de Fairtrade-werkplaats die de producten maken en de aarde door voor een duurzaam product te kiezen. Daarnaast willen we laten zien dat "eco" ook "pretty" kan zijn!'