Abonneren  Inloggen

Roto bij de verkeerde chirurg

16 april 2019

Is het afzetten van een been de redding van een hartpatiënt? Die vraag kwam bij mij op toen ik dacht aan de situatie bij Roto Smeets Group, dochter van de Circle Media Group. Als je hart niet goed functioneert en je daardoor met moeite ook nog eens te weinig zuurstof binnenkrijgt dan kom je vroeg of laat bij de dokter. PRINTMatters hoofdredacteur Robbert Delfos schrijft in een blog over de situatie bij Roto.

Je mag hopen dat de dokter snel een juiste diagnose stelt en je niet oneindig aan het lijntje houdt met kwakzalfoplossingen. Nog erger wordt het als je vervolgens naar een hospitaal gebracht wordt, waar ze de administratie niet op orde hebben. Je krijgt een kaartje aan je teen, gaat van de ene zaal naar de andere om uiteindelijk te belanden bij zaagmans. Die heeft er zin in. Lekker ontbeten en nu aan de fysieke arbeid.

Daar lig je dan. Met een been minder, maar nog even ziek. In dit geval heeft de falende organisatie de leveranciers wel vergoed. De zaag is netjes betaald. Dat is nog maar de vraag bij de stapel rekeningen die het medische team van Circle op de stapel heeft liggen. Ik sprak heel ongeruste leveranciers. Wie biedt er nog steun? Zicht op een nette oplossing? De kans is niet groot. Het zou zo maar weer eens een voorgekookte doorstart kunnen zijn, een zogeheten pre-pack. We weten het hopelijk snel.

Het is natuurlijk makkelijk praten vanaf de zijlijn, dat realiseer ik mij ook wel. Maar ook branche-organisaties en bonden hebben geen macht in deze. Nog niet zo lang geleden, het was na de aankondiging van de ondergang van de Belgisch diepdrukkerij Hélio Charleroi, kwamen de internationale vakbonden bijeen. Onder de naam UNI Europa Graphical and Packaging ging men in de aanval. Personeel van de Circle drukkerijen werd ‘gemobiliseerd’, want alles was fout aan Circle Media Group.

‘Er is een overnamewedloop ingezet zonder over de financiële middelen te beschikken om zulke strategieën uit te voeren. De liquidatie van “Charleroi” ligt in lijn met de weinig orthodoxe praktijken van de Cypriotisch-Luxemburgse aandeelhouder, die vaak buiten de wetten vallen van de landen waar de drukkerijen gevestigd zijn.’ De bondenclub ging nog even door: ‘Uitstel van betaling van salarissen, inkrimping, niet betaling van papier- en inktleveranciers, weigering door banken, niet gehonoreerde factoring, de lijst van wanbetalingen van het management van deze groep is lang. De structuren hebben te maken met overmatige schuldenlast. Ondoorzichtigheid van financiële stromen. De zaak is voorgelegd door de Uni aan Europese en nationale autoriteiten.’

Tegen de tijd dat die autoriteiten reageren is de patiënt al overleden.

Robbert Delfos
Hoofdredacteur PRINTmatters

 

 

 

Uw vacature insturen

Met een vacature op PRINTmatters bereikt u maandelijks bijna 15.000 grafische professionals. En dat voor slechts €150,- voor een hele maand.

Vacature insturen